Loading...
When
2-4 Jun
2016
Where
York University
Founders College

About indaba

3 Day Youth Conference


Woodgreen Logo

On June 2, 3, 4, 2016, WoodGreen Community Services in partnership with the GTA Rites of Passage Advisory Circle and the National Rites of Passage Institute, will be hosting the 2016 Rites of Passage Youth Symposium called “the Indaba”.

The Indaba, meaning “gathering” in the Xhosa language, is an interactive gathering for young people of Afrikan heritage to gain insight and knowledge as they embark on the process of maturation, in doing so they seek to reclaim their identities.

The Indaba will be interactive utilizing a range of technological tools, media, and artforms from:

  • Drumming
  • Spoken word
  • Visual art
  • Digital walls
  • Digital media and dance …

… to engage delegates as they explore the four questions of Rite of Passage.

INDABA WILL START IN


Rites of Passage


The transition from adolescence to responsible adulthood is possibly the most tumultuous passage we, as humans, will undergo.

It is filled with emotional, cognitive and physiological challenges, questioning, rebellion and uncertainty.

Rites of Passage is not a “program”, it is a process of maturation and personal development, practiced in many indigenous cultures designed to assist young people as they transition into responsible adulthood, which, if successful, has a long-term, positive impact on their values, perception of self, level of discipline and their commitment to family and community. Rites, known by many names, is practiced in First Nations Cultures.

The Akan of West Afrika believed that this ‘Process” is critical in affirming and clarifying four age old questions, which, if successfully instituted and embraced, will harvest young adults poised to contribute to the continued building and sustainability of their communities;

Topics covered


Who am I?

What values, history, traditions and cultural precepts do I recognize, respect, and continue?

How did I come to be who I am?

What were/are the forces, events, people which have come together to frame who I am?

Am I really who I think I am?

To what extent do I understand, internalize, employ, and reflect the cultural authenticity of my origins?

What is my life Purpose?

Don’t miss out!

Apply for scholarships


Scholarships are open to youth delegates, 25 and under, who wish to attend the Indaba.

The program provides financial assistance to help people who would otherwise be unable to attend the conference.

For more information about the requirements and process click here.

Our speakers


Faq


By public transit (TTC) there are a few options to get to the York U Keele Campus. Click here for common route options.

We are also providing shuttle bus service from target East, West, and Central communities. This map will be available on the site in May.

Register early to have your area consider as priority location.

It is entirely up to you. You can either present us with a printed ticket, an electronic ticket, or simply with your ID.

Yes, Breakfast, Lunch, and Dinner will be served.

Please be sure to include information about your allergies and/or intolerances when you complete your online registration, so that we can be sure to notify catering about meal needs.

We will not be able to honor your requests if they are not included in your registration.

Contact Indaba@rites.ca with any questions and we’ll get back to you.

Program schedule


Registration & Exhibit Viewing

  1 hour
  5:00pm – 6:00pm
 

Opening Circle

  30 minutes
  6:00pm – 6:30pm
 

Keynote Speaker

  50 minutes
  6:30pm - 6:50pm
 

Digital Migration Wall

  50 minutes
  6:50pm - 7:00pm
 

Ancestral DNA Results & Research Presentation

  30 minutes
  7:00pm – 7:30pm
 

Closing Circle & Performances

  20 minutes
  7:30pm – 7:50pm
 

Overview of Entire 3 Day Indaba

  50 minutes
  7:50pm- 8:00pm
 

Dinner

  1 hour
  8:00pm - 9:00pm
 

Breakfast & Museum Tour

  1 hour
  9:00am- 10:00am
 

Opening Circle (The Ritual of Beginnings)

  1 hour & 30 minutes
  10:00am – 10:30am
 

Workshops

  1 hour & 30 minutes
  10:30am - 12:00noon
  • The Art of Storytelling
  • Dance as Migration and Healing Practice
  • Di Riddim Within (Drumming)
  • Hood Magik, from 0 to 100
  • Looking at You, I am I really who I think I am (Afrikan Mask Making)
  • I, You, & We. (Radical Love, Relationships, and Community)
  • Yesterday, Today, and Tomorrow (Sankofa)

Elder Circle / Youth Circle

  1 hour
  12:00noon - 1:00pm
 

Lunch

  1 hour
  1:00pm – 2:00pm
 

Workshops

  1 hour & 30 minutes
  2:00pm - 3:30pm
  • The Art of Storytelling
  • Dance as Migration and Healing Practice
  • Di Riddim Within (Drumming)
  • Hood Magik, from 0 to 100
  • Looking at You, I am I really who I think I am (Afrikan Mask Making)
  • I, You, & We. (Radical Love, Relationships, and Community)
  • Yesterday, Today, and Tomorrow (Sankofa)

Break

  15 minutes
  3:30pm - 3:45pm
 

Art & Technology Day Summary & Documentary

  30 minutes
  3:45pm - 4:15pm
 

Keynote Speaker

  15 minutes
  4:15pm - 4:30pm
 

Circling / Closing

  45 minutes
  4:15pm - 5:00pm
 

Meditation & Visioning

  30 minutes
  8:00am – 8:30am
 

Naan Yoga (Light Snack Before) & Breakfast

  30 minutes
  8:00am – 8:30am
 

Opening Circle

  30 minutes
  10:00am - 10:30am
 

Workshops

  1 hour & 30 minutes
  10:00am – 11:30am
  • Boss Up
  • Creating the Creator
  • A Taste of Rites
  • The Language of the Dreams/li>
  • DM’s from the Future
  • The Revolution online. Social Media & Social Justice
  • Afrofuturism Visioning

Exhibit Viewing & Performance Art

  1 hour
  11:30am - 12:30pm
 

Lunch

  1 hour
  12:30pm - 1:30pm
 

Reflection & Debrief Circles

  30 minutes
  1:00pm - 1:30pm
 

Keynote Speaker

  15 minutes
  3:00-pm - 3:15pm
 

Culture Show & Closing Ceremony

  30 minutes
  3:30pm - 4:30pm
 

Dinner

  1 hour & 15 minutes
  4:45pm - 6:00pm
 

Register (Ticket price list)


Youth

$150
  • For youth 25 & under

Adults

$200
  • For adults over 25

Groups

$100/person
  • For groups of 10 or more

Venue location

York University
4700 Keele St, Toronto, ON M3J 1P3
Founders College
99 Ottawa Road


indaba-map-york-university-founders-college
York University Accommodations
From $45

York University Accommodations

4700 Keele St, Toronto, ON. Canada M3J 1P3Learn more

Indaba sponsors


logo-zero-gun-violence
logo-yensomu
logo-nia
logo-united-way
logo-trillium-otf
logo-second-base
logo-acha
logo-city-of-toronto
logo-htco-eban
logo-rop-heading
logo-nropi
logo-warden-woods
logo-woodgreen

Contact us


CONTACT INDABA@RITES.CA FOR INQUIRIES

  • DATE

    June 2-4, 2016
  • LOCATION

    Toronto, Canada